Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα Περι Ενημέρωσης για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Αντιγράφω από τον ΑΣΤΡΑ (http://www.astra.com.cy/index.php?pageaction=ast&modid=ShowArticle&artid=3717&sctid=1&catid=1):

"Άριστος Δαμιανού: αν κάποιοι διαφωνούν με τη συμφωνημένη μορφή λύσης να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα στο λαό.

Αν κάποιοι διαφωνούν με τη συμφωνημένη μορφή λύσης να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα στο λαό τονίζει ο Άριστος Δαμιανού. Το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι κακώς προκλήθηκε ο φόβος και ο ντόρος. Χαρακτήρισε την ίδια ώρα; παράξενο το να φοβίζει η πρόθεση ενημέρωσης για το καίριο ζήτημα της επιδιωκόμενης λύσης. Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι τα κόμματα που αντέδρασαν, αδικούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού στην τετραήμερη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε περίγραμμα των θέσεων του για την ομοσπονδία και περίμενε από τα κόμματα να τοποθετηθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ακόμα ανταπόκριση.
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ενημερωθεί ο κόσμος για τη επιδιωκόμενη λύση τόνισε ο κ. Δαμιανού. Όπως επεσήμανε, ο λαός πρέπει να ενημερωθεί ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος αλλά και για να μπορεί ο λαός να τοποθετείται αντικειμενικά έναντι των εξελίξεων."

Επειδή κατά την επίμαχη στιγμή βρισκόμουν στο δρόμο και άκουγα τον κ. Δαμιανού είναι τουλάχιστον άξιον απορίας που ο συντάκτης του ΑΣΤΡΑ άφησε εκτός το πιο επίμαχο ζήτημα που έθεσε η δημοσιογράφος και ΔΕΝ απαντήθηκε (με αρκετή πολιτικο-μαεστρία μπορώ να πω που δεν αρμόζει σε κανένα αριστερό). Η ερώτηση ήταν:

Τι εννοούμε με τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία;
Ο κ. Δαμιανού προχώρησε να πει για τις ομοσπονδίες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ κλπ) κατηγόρησε τους προηγούμενους ότι δεν ενημέρωσαν (και εμείς θα το κάνουμε), "όποιος διαφωνεί να το πει" (λες και δεν το έχουν ήδη κάμει) κλπ κλπ - τα ίδια τετριμμένα. Όμως ΔΕΝ απάντησε. Το οξυμωρέστατον των καταστάσεων. Να λες ότι ΕΜΕΙΣ ΘΑ ενημερώσουμε και όταν η δημοσιογράφος σου κάνει πάσα για να πεις το δικό σου να αποφεύγεις. Τι συμβαίνει εδώ;

Οι πιθανότητες είναι πολύ περιορισμένες:

1. Δεν θέλει ο κ Δαμιανού να κλέψει το surprise από τον πρόεδρο
2. Δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα βάλουν στο δελτίο ενημέρωσης
3. Δεν έχουν αποφασίσει τι είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Δεν πιστεύω ότι το 1 και 2 μπορούν να ευσταθούν. Άλλωστε η ενημέρωση κτίζεται από πολλαπλά σημεία και όχι από ένα και μόνο έντυπο ή στόμα. Γι' αυτό το 3 φαντάζει η πιο πιθανή εξήγηση. Και είναι γεγονός ότι παρακολουθώντας την ρητορική αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς μα κανείς δεν απαντά στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Δηλαδή σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και αφού έχουμε αποφασίσει ότι είναι ομοσπονδία και όχι συν-ομοσπονδία:

1. Σε πια βάση χωρίζεται η επικράτεια στις πολιτείες της ομοσπονδίας; Δηλαδή είναι απλά εδαφική η κατανομή; Η περιέχει και κάτι άλλο; Όπως εγγυημένες πλειοψηφίες πάνω σε εθνοτική βάση;
2. Θα έχει ο κάθε πολίτης της ομοσπονδίας το δικαίωμα εγκατάστασης στην πολιτεία της επιλογής του δίχως όρους και ουρές;
3. Θα έχει ο κάθε πολίτης της ομοσπονδίας το δικαίωμα οικονομικής δραστηριοποίησης σε οποιαδήποτε πολιτεία δίχως όρους και ουρές;
4. Θα έχει ο κάθε πολίτης το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην πολιτεία που επέλεξε να κατοικεί;
5. Πως το ομόσπονδο κράτος διασφαλίζει την καταπίεση αλλά και την τυραννία της μειονότητας;

Ασφαλώς και αυτά τα πέντε δεν είναι όλα που πρέπει να απαντηθούν αλλά αποτελούν τα πιο σημαντικά. Και απορώ που είναι η δυσκολία να απαντηθούν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Με απλά και κατανοητά λόγια που ο Κύπριος πολίτης (με τα πολλά πτυχία) θα κατανοήσει. Εκτός και εάν δεν θέλουμε να τα απαντήσουμε. Η οι απαντήσεις είναι τόσο κακές που ο μέσος άνθρωπος θα εξαγριωθεί.
Ίδωμεν.

1 σχόλιο:

  1. Ύποπτε,

    Να ‘μαι κ’ ΕΜΕΝΑ εδώ στο Blog ΣΟΥ [για να ΣΟΥ ανταποδώσω εν μέρει τις δικές ΣΟΥ επισκέψεις στο δικό ΜΟΥ Blog] για να καταθέσω κάποια σχόλια, αλλά και για να ΣΟΥ κάνω και ποδαρικό γι’ αυτό το post.

    ***************
    Την συνέντευξη του Άριστου Δαμιανού στον “ΑΣΤΡΑ” την παρακολούθησα κι ΕΓΩ [αλλά αποσπασματικά]... Όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε κι ένα άρθρο του [πάνω στο επίμαχο θέμα της ενημέρωσης για την Ομοσπονδία] σε διάφορες εφημερίδες όπου επεξηγούσε κάποια πράγματα σχετικά με το ομοσπονδιακό σύστημα ...

    Κατ’ αρχάς άποψη δικιά μου είναι ότι [οργανωμένη] ενημέρωση για να επεξηγηθούν οι γενικές αρχές που διέπουν το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης επιβάλλεται να γίνει ... Πρέπει να επεξηγηθούν οι διαφορές του ομοσπονδιακού από το ενιαίο κράτος [υπάρχει γενικώς σύγχυση και θολούρα στον κόσμο] και γιατί η Ομοσπονδία έχει καταστεί σήμερα εκ των ων ουκ anef_ προϋπόθεση για την επανένωση του τόπου ΜΑΣ!
    Τα πέντε ερωτήματα που βάζεις [πολλές “πεντάδες” ΜΑΣ προέκυψαν τελευταία] μπορεί να θεωρηθούν εύλογα και τούτο ,
    1. Πρώτον, γιατί ακριβώς ΔΕΝ υπάρχει ικανοποιητική ενημέρωση [τόσο για την ομοσπονδιακή λύση όσο και για τες προτάσεις και θέσεις του Προέδρου στις συνομιλίες], και
    2. Λόγω της οργανωμένης παραπλανητικής και διαστρεβλωτικής προπαγάνδας των πάσης φύσεως απορριπτικών κι αντι-ομοσπονδιακών ... Πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς παρουσιάζουν τις θέσεις της τουρκικής πλευράς [για τη “Διζωνική”] ως θέσεις του Προέδρου Χριστόφια!

    Ο Πρόεδρος ΟΥΔΕΠΟΤΕ δέχτηκε [και σε ΚΑΝΕΝΑ έγγραφο υπάρχει καταγραμμένο κάτι τέτοιο] «εγγυημένες πλειοψηφίες» ή περιορισμό των δικαιωμάτων διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας [περιουσίας] ... Όμως εν συνομιλίες που γίνονται [για εξεύρεση λύσης] κι να πραγματικά επιθυμείς να καταλήξουν σε λύση [μέσα από συγκλίσεις] θα υποβάλλεις και τέτοιες προτάσεις ή θα δεχτείς [έστω και προσωρινά ή για κάποια μεταβατική περίοδο] τέτοιες πρόνοιες που θα βοηθούν να ξεπεραστούν αδιέξοδα [που ΔΕΝ είναι και λίγα] ... Οπωσδήποτε τούτο ΔΕΝ σημαίνει ή δεν υποδηλεί ότι θα παραβιάζονται βασικές δημοκρατικές αρχές ή/και τα βασικά [αστικά] ανθρώπινα δικαιώματα που ανάφερα πιο πριν. Τούτη είναι μια γενικόλογη τοποθέτηση όμως σίγουρα πολλά ζητήματα θα ρυθμιστούν μέσα από συμφωνίες που θα επιτευχθούν στες συνομιλίες και δεν είναι εύκολο να ειπωθεί από τώρα ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο μιας λύσης Ομοσπονδίας.
    Όμως η τοποθέτηση σου “… απορώ που είναι η δυσκολία να απαντηθούν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα …”, λυπάμαι να πω ότι δείχνει μια πολύ επιφανειακή αντίκρυση του θέματος [για να μην πω – μετά συγχωρήσεως και επιπόλαια]. Αν ήταν κάποια πράγματα να απαντώνται με τόση ευκολία και σε 30 δεύτερα ΔΕΝ θα χρειαζόταν να παέννουμεντε [να πηγαίνουμε] σε συνομιλίες αλλά απλώς να δίνουμε τελεσίγραφα!
    Πέραν τούτου, αν η τουρκική πλευρά [είτε η ίδια η Τουρκία, είτε η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβάλλει κάποιες θέσεις [για τους δικούς της λόγους] που καταστρατηγούν τα πιο πάνω που ανάφερα, ΕΜΕΙΣ δεν πρέπει να επεξεργαστούμε άλλες προτάσεις που θα βοηθήσουν να βγούμε από τα αδιέξοδα; Π.χ. οι προτάσεις μας για το εδαφικό [ή για τις εδαφικές αναπροσαρμογές μεταξύ των δύο ομόσπονδων περιοχών] να είναι τέτοιες που να διασφαλίζεται η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη περιοχή ...

    Το 5ο ΣΟΥ ερώτημα ΔΕΝ το’ χω καταλάβει ...

    Anef_Oriwn
    Σάββατο 19/12/2009 – 00:27 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή