Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συμπτώματα κοινωνικής κρίσης

Ψάχνοντας χτες σε κάτι παλιά χαρτιά ή καλύτερα ξεσκονίζοντας τα παλιά κιτάπια βρήκα αυτό εδώ το απόκομμα. Είμαι σίγουρος ότι το αλίευσα από τον Φιλελεύθερο, αν όχι τη δεκαετία του 1990 τότε σίγουρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σας το μεταφέρω αυτούσιο με δίχως άδεια από τον συγγραφέα η την εφημερίδα. Λάθη δικά μου.

(Και το πίσω μέρος)

 Συμπτώματα κοινωνικής κρίσης

του Γιάννη Πεγειώτη*

Πάει καιρός από τότε που ποικίλες αντιδράσεις σε πολλά θλιβερά συμπτώματα κοινωνικής υποβάθμισης μορφοποιούν μια κουραστική ακολουθία ερεθισμάτων για έκφραση θλίψης, οργής και αηδίας, Καθώς περνούν οι μέρες και χρόνος δεν περισσεύει για ανάλυση όλων αυτών προτιμώ απλώς να την αντιγράψω μήπως βρεθούν και άλλοι ομοιοπαθείς οργισμένοι για να ενώσουμε τους θυμούς μας και τον πόνο μας.

Αστρολογικές Υπηρεσίες
Το πλήθος των αστρολογικών υπηρεσιών που κατακλύζει όλα τα κυπριακά έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.) και αρκετούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μέχρι και σε παιδικό έντυπο, που διανέμει περιοδική έκδοση ποικίλης ύλης έχει εισέλθει επώνυμη αστρολόγος για να φωτίσει τα παιδιά μας.

Τηλεοπτικό τοπίο
Το τηλεοπτικό τοπίο, τοπικό και παγκύπριο, συνθέτουν σταθμοί προβολής βίας, νοσηρού σεξουαλισμού και απατηλών ψευδαισθήσεων. Χωρίς τήρηση ορίων παιδικής ή οικογενειακής ζώνης, χωρίς τήρηση του ορίου των δώδεκα για ακατάλληλες - νοσηρές προβολές τρόμου, αλυσιδωτών δολοφονιών και αυτοκαταστροφής.

Τροχαία ασυδοσία
Ο αλληλοσεβασμός στους δρόμους, η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών έχει υποχωρήσει σε βαθμό επικίνδυνο. Ο κάθε ανώριμος και αρρωστημένος επιδειξιομανής αποκτά ένα αυτοκίνητο τεράστιας ιπποδύναμης και εκτονώνει την υπανάπτυξη του έξω από σχολεία, καφετέριες, σε διαβάσεις πεζών, σε φώτα τροχαίας, σε στενούς δρόμους με ταχύτητες πέραν των εκατόν πενήντα χιλιομέτρων ανά ώρα.

Περιοδικά ποικίλης ύλης
Τα περιοδικά ποικίλης ύλης εβδομαδιαίως προβάλλουν οτιδήποτε κομίζει πωλήσεις και αριθμούς κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως ποιότητας, ήθους, ύφους και κακογουστιάς. Δεκάδες σελίδες αυτών των εκδόσεων προβληματίζουν για τα κριτήρια των συντακτών και για τα ελατήρια των εκδοτών.

Οικογένειες σε κρίση
Σοβαρός αριθμός οικογενειών χειμάζεται για ποικίλους λόγους. Πολλά παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μεγαλώνουν ουσιαστικά στην τύχη ή στο έλεος ποικίλων κινδύνων. Οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις πολλών παιδιών προδίδουν εγκατάλειψη και αδιαφορία.

Ναρκωτικά
Η εξάπλωση των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται οργανωμένα, Οι κοινωνικοί φορείς και το κράτος προχωρούν με βήματα αργά και αμήχανα.

Χορηγοί και οικονομικές ενισχύσεις
Παρά τις σποραδικές επισημάνσεις οι πολιτικοί μας ηγέτες δε δείχνουν να προβληματίζονται για τη σχεδόν απόλυτη υποδούλωση πολλών πολιτικών δραστηριοτήτων (προεκλογικές εκστρατείες, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.λπ.) σε μεγάλους χορηγούς και οικονομικούς ενισχυτές.


Απουσία διαλόγου
Η απουσία διαλόγου επιχειρημάτων μαστίζει σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική μας ζωή. Αντ' αυτού παρελαύνουν ειρωνικές εκφράσεις, υπονοούμενα και ανερυθρίαστες κακεντρέχειες.

Καταπόνηση των αδυνάτων
Η καταπόνηση των αδυνάτων από τους ιδιοκτήτες των κομματικών προσβάσεων και η αναξιοκρατική διαχείριση της δημόσιας εκπαίδευσης έχει προσεγγίσει τα όρια της έκρηξης.

Μικροαυλικοί και Μεγαλοπαράγοντες
Η υποκρισία και τα πολλαπλά προσωπεία χαρακτηρίζουν ορισμένους μικροαυλικούς και αρκετούς μεγαλοπαράγοντες της κοινωνικής μας ζωής. Ιδιαίτερα συγκεκριμένοι διαχειριστές δημοσίων λειτουργημάτων (κρατικών, εκπαιδευτικών, ημικρατικών και ιδιωτικών).

Έγραψα τα παραπάνω χωρίς να αγνοώ την ανθρώπινη αδυναμία ή τις τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάποια θλιβερά φαινόμενα. Σημείωσα με αγάπη τα παραπάνω πιστεύοντας στο σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας αλλά και της προσωπικής ευθύνης.

* Ο Γιάννης Πεγειώτης είναι εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου