Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο Δούρειος Ίππος της τρόικα: Θα παραδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;


Μεταφέρω ένα άρθρο του Pepe Escobar από το rt.com. Μετάφραση δική μου καθώς και οποιαδήποτε λάθη. Τo πρωτότυπο είναι στο rt.com.




Ο Δούρειος Ίππος της τρόικα: Θα παραδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η Ελληνική οικονομική τραγωδία του 2015 είναι θλιβερή επανάληψη του Τρωικού Πολέμου. Τώρα, όμως, η τρόικα (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ) έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι η νέα Τροία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν έχει διάθεση να είναι φειδωλή στις «γροθιές» για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό αποτυχημένο κράτος. Το σκεπτικό είναι πως η Ισπανία ακόμη, στο εγγύς μέλλον, και η Γαλλία δεν πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν “αστείες ιδέες”. Αποδεχτείτε τη γραμμή λιτότητας ή θα γίνουμε μεσαιωνικοί προς εσάς.

Ήταν τόσο προβλέψιμο ότι το πεπρωμένο της Αθήνας αλλά στην πραγματικότητα και του το ευρώ θα εναποθέτονταν τελικά στα χέρια του κυβερνήτη της ΕΚΤ του Μάριο «Άρχοντας του Σύμπαντος» Ντράγκι. Ο οποίος είναι ταγμένος στην τελευταία εφεύρεση του, την ιδέα της ποσοτικής χαλάρωσης η οποία θεωρητικά θα χορηγήσει στη ρημαγμένη από τη λιτότητα Ευρώπη λίγο επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις».

Το υπόβαθρο; Η τρόικα πούλησε στην Ελλάδα μια οικονομική «πατάτα». Όμως είναι ο ελληνικός λαός που πληρώνει το τίμημα. Ουσιαστικά, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα πήγε από ιδιωτικά σε δημόσια χέρια όταν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «έσωσαν» τις ιδιωτικές (γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές) τράπεζες του ΔΝΤ. Το ελληνικό χρέος, φυσικά, διογκώθηκε. Η τρόικα παρενέβη, όχι για να σώσει την Ελλάδα, αλλά για να σώσει τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Η ΕΚΤ αγόρασε το δημόσιο χρέος από ιδιωτικές τράπεζες, με το αζημίωτο φυσικά, αφού δεν θα μπορούσε να αγοράσει το δημόσιο χρέος απευθείας από το ελληνικό κράτος. Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ακριβώς από ... την ΕΚΤ επωφελούμενες από εξαιρετικά φιλικά επιτόκια. Αυτή είναι καταφανής κλοπή. Και είναι οι κλέφτες που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Πού είναι τα λεφτά μας;
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αθήνα είναι τώρα χρεοκοπημένη. Τουλάχιστον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία του με μια καλή πρόταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιστρέψει τα €1.9 δισεκατομμύρια κέρδους από τα ελληνικά ομόλογα. Στη συνέχεια θα παραχωρούσε άλλα €10 δις για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, καθώς και μια ανοικτή γραμμή έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες. Από την αρχή, το βασικό σημείο για το Βαρουφάκη ήταν να ανοίξει το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση των €240 δις του σχεδίου «διάσωσης» της Τρόικας.

Τα γεράκια της ΕΚΤ, όμως - όπως ο Errki Liikanen από τη Φινλανδία – απέρριψαν αμέσως αυτές τις επιλογές από την αρχή, επιμένοντας ότι χωρίς μια συνολική συμφωνία, δηλαδή τη συνολική και άνευ όρων Ελληνική παράδοση, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στην Αθήνα.

Τι απογοήτευση για τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να ξεκινήσουν μια ευρωπαϊκή περιοδεία ως επαίτες και ζητιάνοι και να αντιμετωπίζουν μια ομάδα από «χρυσούς» μαφιόζους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του πολεμοχαρή πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 12 Φεβρουαρίου όπου αναμένονται σοβαρές αναταράξεις.

Η κατώτατη γραμμή είναι άσχημη.
Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να βάλει ένα αισιόδοξο πρόσωπο, συνεχίζοντας να αποκλείει ένα Grexit ως «εξαιρετικά επιζήμιο για την Ελλάδα». Περισσότερο επιζήμιο θα ήταν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποταχθεί εντελώς στους νεοφιλελεύθερους «Αρχοντες του Σύμπαντος». Αυτό θα εξασφάλιζε την ελληνική κατάθλιψη και υποταγή που θα συνεχιστεί για πάντα. Και ναι, τελικά, η φασιστική Χρυσή Αυγή θα μπορεί να προχωρήσει προς την εξουσία.

Ο Βαρουφάκης, σε συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ακόμη και αν όπως ο ίδιος είπε συμφώνησε με το 67 τοις εκατό του παρών «σχεδίου», τόνισε ότι το «σχέδιο διάσωσης» δεν αντιμετωπίζει τις υπερβολές της διαφθοράς και τους κερδοσκόπους στην Ελλάδα. Έχει να κάνει μόνο με την αποπληρωμή του χρέους και δεν βάζει την ελληνική οικονομία σε καμιά πορεία ανάκαμψης.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε , προβλέψιμα, εξέδωσε μια συγκαλυμμένη απειλή για ένα «αβέβαιο μέλλον» χωρίς το πρόγραμμα διάσωσης. Το τώρα διάσημο «συμφωνούμε να διαφωνούμε» του Σόιμπλε ήταν στην πραγματικότητα απειλές τυλιγμένες σε βελούδο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις στους επόμενες μερικούς μήνες καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει την στάση της απέναντι στην τρόικα. Η ΕΚΤ σιωπηρά παίζει το παιχνίδι πως η Ελλάδα είναι ουσιαστικά καταδικασμένη. Έτσι η ΕΚΤ καταψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα υποστηρίζει τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η «δημοκρατία» των κεντρικών τραπεζών.

Βομβαρδισμός της Φρανκφούρτης, κανείς;
Έτσι, στο τέλος καταλήγουμε σε αυτό: χωρίς μετρητά από την ΕΚΤ - τουλάχιστον κάποια μετρητά - από το τέλος του μήνα η Ελλάδα κινδυνεύει να επιστρέψει στη δραχμή, χωρίς καν να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Και όμως αυτό είναι ακριβώς που λεγεώνες σε όλη την Ευρώπη αποσκοπούν. Δεν είναι περίεργο ότι από τη Λισαβόνα μέχρι τη Ρώμη οι φήμες οργιάζουν ότι εάν η ΕΚΤ θα έκανε κάτι τέτοιο σε ένα σχετικά καλά εξοπλισμένο έθνος, οι ερπύστριες θα ήταν έξω στους δρόμους. Αλλά για να κάνουμε τι; Να βομβαρδίσουμε τη Φρανκφούρτη;

Ο Βαρουφάκης επιμένει, «Ένα πράγμα που δεν θα κάνουμε είναι να παραδοθούμε". Που μεταφράζεται, κατ' ουσίαν, σε μια ελληνική χρεοκοπία. Δεν είμαστε εκεί, όμως, ακόμα. Ο Ντράγκι γνωρίζει ότι αν η Αθήνα εξασφάλιζε να πάρει τα μετρητά που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα, θα υπήρχε πόλεμος εναντίον της Bundesbank. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί η ΕΚΤ και η Bundesbank είναι εταίροι στο έγκλημα.

Για άλλη μια φορά τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης ακόμα και με ένα Grexit. Έτσι, η «στρατηγική» δεν θα κλυδωνιστεί: συντρίψετε την Ελλάδα και όλα καλά όταν τελειώνουν καλά - όπως και η οικονομική στρατηγική της τρόικας που ποδοπατεί ολόκληρες χώρες.

Προσοχή από τους «κυρίαρχους του σύμπαντος» που χαρίζουν χαμόγελα. Ο Ντράγκι και άλλοι μπράβοι της ΕΚΤ κουστουμαρισμένοι με Zegna μπορεί να χαρίζουν όλα τα χαμόγελα στον κόσμο, αλλά αυτό που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά είναι πόσο τοξικό και θανάσιμο είναι το καθεστώς των κεντρικών τραπεζών για τη δημοκρατία.