Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα Περι Ενημέρωσης για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Αντιγράφω από τον ΑΣΤΡΑ (http://www.astra.com.cy/index.php?pageaction=ast&modid=ShowArticle&artid=3717&sctid=1&catid=1):

"Άριστος Δαμιανού: αν κάποιοι διαφωνούν με τη συμφωνημένη μορφή λύσης να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα στο λαό.

Αν κάποιοι διαφωνούν με τη συμφωνημένη μορφή λύσης να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα στο λαό τονίζει ο Άριστος Δαμιανού. Το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι κακώς προκλήθηκε ο φόβος και ο ντόρος. Χαρακτήρισε την ίδια ώρα; παράξενο το να φοβίζει η πρόθεση ενημέρωσης για το καίριο ζήτημα της επιδιωκόμενης λύσης. Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι τα κόμματα που αντέδρασαν, αδικούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού στην τετραήμερη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε περίγραμμα των θέσεων του για την ομοσπονδία και περίμενε από τα κόμματα να τοποθετηθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ακόμα ανταπόκριση.
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ενημερωθεί ο κόσμος για τη επιδιωκόμενη λύση τόνισε ο κ. Δαμιανού. Όπως επεσήμανε, ο λαός πρέπει να ενημερωθεί ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος αλλά και για να μπορεί ο λαός να τοποθετείται αντικειμενικά έναντι των εξελίξεων."

Επειδή κατά την επίμαχη στιγμή βρισκόμουν στο δρόμο και άκουγα τον κ. Δαμιανού είναι τουλάχιστον άξιον απορίας που ο συντάκτης του ΑΣΤΡΑ άφησε εκτός το πιο επίμαχο ζήτημα που έθεσε η δημοσιογράφος και ΔΕΝ απαντήθηκε (με αρκετή πολιτικο-μαεστρία μπορώ να πω που δεν αρμόζει σε κανένα αριστερό). Η ερώτηση ήταν:

Τι εννοούμε με τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία;
Ο κ. Δαμιανού προχώρησε να πει για τις ομοσπονδίες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ κλπ) κατηγόρησε τους προηγούμενους ότι δεν ενημέρωσαν (και εμείς θα το κάνουμε), "όποιος διαφωνεί να το πει" (λες και δεν το έχουν ήδη κάμει) κλπ κλπ - τα ίδια τετριμμένα. Όμως ΔΕΝ απάντησε. Το οξυμωρέστατον των καταστάσεων. Να λες ότι ΕΜΕΙΣ ΘΑ ενημερώσουμε και όταν η δημοσιογράφος σου κάνει πάσα για να πεις το δικό σου να αποφεύγεις. Τι συμβαίνει εδώ;

Οι πιθανότητες είναι πολύ περιορισμένες:

1. Δεν θέλει ο κ Δαμιανού να κλέψει το surprise από τον πρόεδρο
2. Δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα βάλουν στο δελτίο ενημέρωσης
3. Δεν έχουν αποφασίσει τι είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Δεν πιστεύω ότι το 1 και 2 μπορούν να ευσταθούν. Άλλωστε η ενημέρωση κτίζεται από πολλαπλά σημεία και όχι από ένα και μόνο έντυπο ή στόμα. Γι' αυτό το 3 φαντάζει η πιο πιθανή εξήγηση. Και είναι γεγονός ότι παρακολουθώντας την ρητορική αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς μα κανείς δεν απαντά στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Δηλαδή σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και αφού έχουμε αποφασίσει ότι είναι ομοσπονδία και όχι συν-ομοσπονδία:

1. Σε πια βάση χωρίζεται η επικράτεια στις πολιτείες της ομοσπονδίας; Δηλαδή είναι απλά εδαφική η κατανομή; Η περιέχει και κάτι άλλο; Όπως εγγυημένες πλειοψηφίες πάνω σε εθνοτική βάση;
2. Θα έχει ο κάθε πολίτης της ομοσπονδίας το δικαίωμα εγκατάστασης στην πολιτεία της επιλογής του δίχως όρους και ουρές;
3. Θα έχει ο κάθε πολίτης της ομοσπονδίας το δικαίωμα οικονομικής δραστηριοποίησης σε οποιαδήποτε πολιτεία δίχως όρους και ουρές;
4. Θα έχει ο κάθε πολίτης το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην πολιτεία που επέλεξε να κατοικεί;
5. Πως το ομόσπονδο κράτος διασφαλίζει την καταπίεση αλλά και την τυραννία της μειονότητας;

Ασφαλώς και αυτά τα πέντε δεν είναι όλα που πρέπει να απαντηθούν αλλά αποτελούν τα πιο σημαντικά. Και απορώ που είναι η δυσκολία να απαντηθούν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Με απλά και κατανοητά λόγια που ο Κύπριος πολίτης (με τα πολλά πτυχία) θα κατανοήσει. Εκτός και εάν δεν θέλουμε να τα απαντήσουμε. Η οι απαντήσεις είναι τόσο κακές που ο μέσος άνθρωπος θα εξαγριωθεί.
Ίδωμεν.